Ciljevi

Kako bi svaki slobodni zidar, ali i profani prijatelj samog Slobodnog zidarstva dobio jednaku priliku za sudjelovanje i pomoć u razvoju našeg zajedničkog projekta, a zauzvrat bio nagrađen, odlučili smo stvoriti održiv ekosustav unutar kojeg ćemo omogućiti kupnju, prodaju, prikupljanje i razmjenu različitih vrsta NFT-a putem NFT tržišta.

Što je NFT?

Akronim NFT sastoji se od tri riječi: “nezamjenjivi token”. Engleski izraz “fungibilan” koristi se u ekonomiji i znači oblik imovine i stvari koje se mogu zamijeniti za drugu imovinu ili stvar iste vrijednosti.

Najjednostavniji primjer takvog oblika imovine je novac, točnije gotovina. Na primjer, možete zamijeniti novčanicu od 100 € za drugu novčanicu od 100 €, dvije novčanice od 50 € ili novčanice od 10 €. Stranke koje su razmijenile novčanice nisu na računu dobiti ili gubitka.

Ako je nešto označeno kao “nezamjenjivo”, to znači da se ne može zamijeniti čak i ako dvije vrste imovine mogu imati istu vrijednost.

Primjer za to su nekretnine. Svako svojstvo ima jedinstvene specifikacije i pronalaženje drugog svojstva koje ima iste karakteristike i istu vrijednost bilo bi gotovo nemoguće, pa se ne mogu zamijeniti.

Token se najlakše može prevesti kao certifikat pohranjen na blockchain mreži. Princip je isti kao i kod informacija o kriptovalutama koje se također pohranjuju na blockchainu (vrijeme prijenosa, iznos itd.)

Dakle, NFT je oblik digitalne imovine koja se ne može zamijeniti za drugi NFT, a informacije o njegovoj kupnji ili vlasništvu transparentne su jer se pohranjuju na blockchain mreži.

Budući da je ovaj zapis pohranjen na blockchain mreži, svaki NFT je jedinstven i njegovi se podaci ne mogu mijenjati.

Kako funkcionira NFT?

NFT je jedinstveni oblik digitalne imovine koja radi drugačije od kriptovaluta, iako se najčešće kupuju u kriptovalutama.

NFT je jedinstveni oblik digitalne imovine ili jedinstveni digitalni zapis pohranjen na blockchain mreži. Također, mnogi NFT projekti nastaju uz pomoć pametnih ugovora. Na primjer, ako kupite NFT, pametni ugovor izvršit će prijenos umjesto vas.

Uz pametni ugovor, svaki NFT može imati detaljnije informacije kao što su detalji o osobi navedenoj kao vlasnik NFT-a, trenutna vrijednost i slično.

Zašto su sve te informacije o vlasniku NFT-a i njihovoj pohrani na blockchainu uopće važne?

NFT digitalna imovina može biti razne opipljive i nematerijalne stvari, od umjetničkih djela, spisa, aktova, videozapisa, glazbe do ulaznica do raznih događaja.

Može se usporediti s kolekcionarstvom. Međutim, s NFT-om, umjesto fizičkog vlasništva, vlasnik zbirke ima jedinstveni digitalni certifikat o vlasništvu pohranjen na blockchain mreži.

Budući da kriptografska tehnologija sprječava bilo kakvu manipulaciju podacima, vrlo je lako dobiti informacije o tome tko posjeduje i kako je kupio NFT.

Koje su karaktiristike NFT?

Autentičnost

Kao što je već spomenuto, svaki NFT je jedinstven i ne može se lako krivotvoriti. Svaki NFT ima jedinstvene podatke (metapodatke) kojima se ne može manipulirati i koji dokazuju autentičnost djela.

Ograničene količine

Mnogi NFT projekti, poput našeg, imaju određeni broj NFT-ova koje treba proizvesti. Ograničena količina NFT-a znači da neki od njih mogu biti vrlo rijetki. Kada je nešto rijetko, privlači interes velikog broja ljudi, a na kraju NFT stoga može postići veću vrijednost.

Transparentnost

Budući da su svi NFT podaci pohranjeni na blockchainu, lako je dobiti uvid u informacije o kreatoru, kupcima (ako je djelo prodano više puta) itd. Takav stupanj transparentnosti potvrđuje autentičnost i eliminira potrebu za provjerom treće strane.

Stalnost

Budući da se NFT-ovi temelje na blockchain tehnologiji, ne mogu se izbrisati, ne mogu se mijenjati niti se mogu zamijeniti drugim NFT-om. To se odnosi i na vlasništvo nad NFT-om. Nakon što kupite NFT (pod uvjetom da je to bio ugovor s autorom), postajete vlasnik svih autorskih prava. Usporedite to s glazbenim uslugama kao što su Spotify, iTunes i slično. S takvim uslugama kupujete licencu za slušanje glazbe, dok ste s NFT-om punopravni vlasnik posla.

Koja je svrha NFT-a?

Uobičajeno pitanje koje postavljaju prvi kupci NFT -a je “Zašto bih kupio NFT kad ga mogu lako preuzeti na vlastito računalo?”

Kupnjom Digital Freemasonery NFT dobivate sljedeće višestruke pogodnosti:

  • Jednostavan dokaz vlasništva
  • Prilika za stvaranje zbirki putem vlastite personalizirane galerije
  • Mogućnost kasnije zamjene ili preprodaje drugim sakupljačima
  • Status odobrenja dividende

www.nft.digitalfreemasonry.com