Kako bi u potpunosti razumjeli na čemu se temelji novo razdoblje, točnije nova klasifikacija (forma) u masoneriji pod nazivom “Digitalna masonerija”, neophodno je prethodno dobro poznavati povijest u segmentima nastanka Operativne (Radne) masonerije i njenog prvog velikog preobražaja, odnosno Spekulativne (Intelektualne) masonerije.

Pažljivo promatrajući i analizirajući povijest Slobodnog zidarstva, možemo vrlo jasno uočiti koji su ključni elementi prethodili i utjecali na prvi veliki preobražaj: 

1. Kao prvi razlog je definitivno taj što je slobodno zidarstvo prije samog preobražaja izgubila na snazi, utjecaju i pogotovo na brojnosti članova. Neki autori navode za to razdoblje, da je zidarstvo u to vrijeme “spalo na svoje najniže grane”. To potvrđuje i nepobitna činjenica, da se kod formiranja Velike Lože Engleske pojavilo na utemeljenju samo četiri lože, a na Britanskom otoku ih je bilo u njenim najboljim vremenima na stotine.

2. Kao drugi ključni razlog se uočava “da su dolazili novi majstori i drugačiji način gradnje, sa modernom i naprednijom tehnologijom”. Čak ni potreba intenzivnog obnavljanja Londona, posle velikog požara 1661. godine, ne uspijeva vratiti staru snagu i slavu zidarskom cehu. To znači jednostavno rečeno, da ih je “vrijeme pregazilo” jer se više nisu, iz nekog razloga usvajala nova znanja a pogotovo ne nove tehnologije.

3. Kao treći razlog se može naglasiti, da se počelo uočavati da se društvo slobodnih zidara ne može održati samo na članovima koji su primani iz redova operativnih majstora, nego da je neophodno u svoje članstvo primati i laike, profane. Ova odluka je bila jedna od ključnih kada se odlučuje krenuti u prvi preobražaj. Da nisu primani članovi iz krugova plemstva i intelektualci (profani), pretpostavka je da se masonerija ne bi tako uspješno i brzo mogla oporaviti i ponovo postati snažna i moćna organizacija na svjetskom nivou, što se u kasnijem razdoblju i potvrdilo.

4. Uočeno je niz nepravilnosti u spisima i ritualima, te u nesređenim temeljnim dokumentima. Bilo je potrebno napraviti kompletnu reviziju istih, kako bi se nelogičnosti i nepravilnosti koja su se pojavljivala i “uvukla” kroz vrijeme, uobličilo u temeljne akte slobodnog zidarstva, što je i urađeno kroz usvojene i odobrene dokumente pod nazivom ‘’Knjiga Konstitucije’’, a za šta je najzaslužniji brat Anderson.

Kada vidimo kako se masonska internacionalna scena u povijest, pa do današnjih dana, jednostavno “ne snalazi” najbolje, što ne znači da ne postoji, samo jednostavno nije adekvatno našla svoj oblik i formu kako taj “problem” riješiti i da bude prihvatljiv svima. Krenulo se u ostvarivanje ideje o digitalnoj masoneriji te su braća iz Svjetske Unije Libertas 5775 pokrenule inicijativu i krenule u izgradnju, tj. drugi veliki preobražaj. Glavni cilj i motiv Svjetske Unije Suverenih Loža ‘’Libertas 5775’’ da se upravo ti problemi riješe ali i da se još bolje i jače povežu sve slobodnozidarske organizacije u svijetu bez obzira kojoj obedijenciji i jurisdikciji pripadali. Krenulo se u digitalizaciju slobodnog zidarstva pod geslom ‘’All Freemasons in one digital lodge’’.

Kroz neko vrijeme, stvorena je jedinstvena aplikacija i identifikacija svih zidara, Internacionalni masonski pasoš kao ‘’glavni alat’’ Digitalne masonerije, službena web stranica koja predstavlja ”Digitalnu Ložu”, nekoliko pomoćnih alata radi samog razvoja NFT blockchain i Token Libertas 5775 kao prva službena kriptovaluta u povijesti Slobodnog zidarstva a u bližoj budućnosti kreirati će se i MasonicVerse koji će svima nama omogućiti nevjerojatna druženja i radove. Potrebno je naglasiti da Digitalna masonerija ne odstupa mnogo od spekulativne osim u jednoj stvari, u potpunosti je decentralizirana.

Internacionalna masonska putovnica (IMP) mijenja i uvelike poboljšava način na koji slobodni zidari diljem svijeta posjećuju jedni druge u Ložama diljem svijeta, a ujedno omogućuje brzu i jednostavnu identifikaciju. IMP također omogućuje slobodnim zidarima da se jednostavno informiraju o nadolazećim događajima, Ritualnim radovima i sastancima koje organiziraju Lože, Velike lože ili ‘’World Digital Lodge’’. IMP će također biti ‘’ključ’’ za ulazak u MasonicVerse. Uz još nekoliko opcija sama aplikacija zahvaća sve potrebe jednog masona i lože za administrativni rad.

Engleska kratica NFT označava naziv non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi Token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim dijelovima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi Ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima. Digital Freemasonry već je izgradio nekoliko serija raznih NFT-a vezanih za ODFC (Official Digital Freemasonry Community) koji su dodijeljeni osnivačima i Ambasadorima ODFC-a za aktivnost na službenim stranicama.

Token Digitalnog slobodnog zidarstva, Token Libertas 5775

Tehnički, “token” je samo druga riječ za “kriptovalutu” ili “kriptosredstvo”. Ali sve više poprima nekoliko specifičnih značenja ovisno o kontekstu. Prvi je opisati sve kriptovalute osim Bitcoina i Ethereuma (iako su tehnički također tokeni). Drugi je opisivanje određene digitalne imovine koja se pokreću na blockchainu druge kriptovalute, kao što to rade mnogi decentralizirani financijski (ili DeFi) tokeni. Tokeni imaju ogroman raspon potencijalnih funkcija, od pomaganja u omogućavanju decentralizirane razmjene do prodaje rijetkih predmeta u video igrama. Ali svima se može trgovati ili držati kao i bilo koju drugu kriptovalutu.

Digital Freemasonry posjeduje svoj token, simbolično nazvan Libertas (Sloboda) te je kao takav prvi službeni slobodnozidarski token koji je prvenstveno vezan za Digital Freemasonry no očekujemo da će biti zanimljiv i ‘’profanima’’ kao i NFT jer nosi određene benificije koje možete pronaći na službenom Digital Freemasonry NFT Marketplace-u.

MasonicVerse, nevjerojatna vizija budućnosti masonerije

Digitalni svijet je svijet prepun ideja, mišljenja, učenja i mogućnosti. Zahvaljujući internetu svima nam je omogućeno povezivanje kad god to smatramo potrebnim. Zahvaljujući digitalizaciji, ljudi posluju širom svijeta putem interneta te je komunikacija poboljšana i pojednostavljena. Poslovi se brže i lakše dogovaraju, prijatelji i obitelj koji su udaljeni jedni od drugih održavaju taj željeni kontakt bez toliko jakog osjećaja udaljenosti. Tehnologija je također poboljšala podučavanje i učenje, sjetimo se samo pandemije i online školovanja. Internet je revolucionirao komunikacijske sustave i ubrzao naš svijet. Malo po malo sve razine našeg života biti će primorane ući u digitalizaciju pa tako i naš svijet, svijet Slobodnog zidarstva. MasonicVerse je onaj krajnji cilj, bar za sada, jer tko zna što nas u budućnosti još očekuje. Mi možemo zamisliti Ritualni rad u Solomonovom Hramu, a vi?


www.digitalfreemasonry.com