Za Rad u Loži Slobodni zidari odijevaju svakodnevnu odjeću, s pregačom preko nje i rukavicama na rukama, spremni za početak obreda (Rituala). Zavisno o stupnju i obredu, mogu nositi ešarpu (široka traka, obično od svile, prebačena preko jednog ramena i vezana na suprotnom boku) i ovratnik. U početku, odora je bila jednostavna u skladu sa filozofijom Struke no, 18.stoljeće je bilo svjedokom rastućeg ukusa za luksuz. U Ložama su se počeli bratski ujedinjavati prinčevi i običan puk te se razvila čitava industrija sa širokom paletom artikala. Idućih stoljeća na red su došla obvezna crna odijela sa bijelom košuljom te crnim cipelama i crnim kravatama (leptir mašnama). 

Pregača

Najpoznatiji dio odore (regalije) smatra se sredstvom za rad. Vraća nas u dane operativnog zidarstva kada su zidari nosili duge pregače od debele kože za zaštitu od krhotina kamena ili udaraca svojih alata.

Učenička pregača pravi se od bijele kože a trokut je okrenut prema gore kako bi se razlikovali od Pomoćnika koji nose istu pregaču ali trokut pregače je okrenut, tj. spušten prema dolje. 

Pregače Majstora izrađuju se od kože ili satena, rub im je crvene, plave ili zelene boje, zavisno od obreda a Ivanovska Loža (Plava Loža) koristi Majstorske pregače sa plavim rubom.

Pregača je simbol napornog rada, jer treba pružiti zaštitu od krhotina grubog neisklesanog kamena a istovremeno pomaže u stvaranju i očuvanju poveznice s pripadnošću istom bratstvu.

Rukavice

Uglavnom su bijele boje no kod višeg ranga mogu biti i crvene, crne ili bijele obrubljene crveno. U samim počecima Spekulativnog slobodno zidarstva, zidari su nosili komad teleće kože ukrašen masonskim simbolima umjesto rukavica. U prošlosti, Učenik je kod obreda inicijacije dobio dva para rukavica, jedne za sebe a drugi par ”za gospu koju je najviše poštovao”. U današnje vrijeme, drugi par rukavica koji se smatrao darom, uglavnom je zamijenjen ružom. 

1780. god. nakon što je primio Svjetlo u Loži Amalija s tri ruže, Goethe je svoj par rukavica poslao gospođi de Stein, zajedno s pismom u kojem je stajalo:

”Šaljem Vam prilično skroman poklon, ali takvog čovjek može dati samo jednom u životu.”

..osim pregača i bijelih rukavica Slobodno zidarstvo poznaje još nekoliko odjevnih predmeta, ovisno o Obredu a to su: kape, ešarpe, halje i mistična ruha.. 

Kada je Loža otvorena za Rad, braća koja nisu propisno obučena (crno odijelo, bijela košulja, crne cipele i kravata/leptir mašna te pripadajuće regalije) ne mogu sudjelovati u Radu.