Osnivanje Draškovićeve lože

Slobodno zidarstvo u Hrvata započeto je u njemačkim zemljama, pojedini hrvati postajali su članovi njemačkih loža. God. 1742.god. grof Sigismund Gondola – Gundulić bio je jedan od utemeljitelja bečke lože i njen Starješina 1744.god. U istu ložu 1742.god. je primljen i grof Kažimir Drašković. Veliki dio slobodnih zidara u sjevernim hrvatskim krajevima pripadao je vojničkom staležu. Najvjerojatnije da su ti časnici bili od strane Francuza upućivani u Slobodne zidare.

U Glini, oko 1764.god. časnici Prve banske krajiške pukovnije, koji su se borili u sedmogodišnjem ratu, osnovali su ložu L’amitie de guerre za koju se sigurno zna od 1769.god. a tu je ložu najvjerojatnije osnovao grof Ivan 8. Drašković. Zato se on smatra osnivačem Slobodnog zidarstva u Hrvatskoj i svih Južnih slavena. Jezik lože je u počecima bio francuski da bi se kasnije služili Latinskim jezikom.

U nekoliko nadolazećih godina lože su se osnivale po cijeloj Hrvatskoj, od Zagreba i Osijeka, Varaždina i Otočca.

Ložu u Osijeku 1773. god. utemeljio je veliki župan križevački grof Stjepan Niczky koja se zvala Vigilantia koja je također radila na latinskom jeziku a od 1780.god. na njemačkom. Njezini članovi bili su pripadnici različitih staleža i različitih vjera, a neki su bili i crkveni dostojanstvenici..

1772. god. u Varaždinu, grof Niczky i ruski kapetan Breščić zajedno sa odvjetnikom Kuglerom, osnovali su ložu ”slobodnih tesara” (der frein Zimmerleute) no na poticaj grofa Draškovića odlučili su napustiti formu ”tesari” te su prešli na ”zidarstvo” te je tako nastala loža L’union parfaite i prvi starješina bio joj je grof Niczky. 1774. loža mijenja ime u LIBERTAS te je ona posatala matična loža Draškovićeve Velike lože sve do 1780.god. od kada se više nije čulo za nju.

Nakon nekoliko istupanja iz loža i neuspjelih preobraćenja u druge lože i to u Praške, grof Drašković i grof Niczky su odlučili osnovati nezavisnu Veliku ložu te su dali ložama u Glini i Zagrebu zajedničko ime Militarschen Union a lože u Varaždinu i Križevcima imenom Freie Union. Na generalnoj skupštini tih četiriju loža, 1775.god. utemeljen je Draškovićev sustav pod imenom Latomia libertatis sub corona Hungariae in Provinciam redacta. 1777.god. na skupštiti u dvorcu Klenovnik bilo je zastupljeno sedam loža te je prihvaćena Konstitucija kojom je proglašena nezavisnost od stranih loža. Status i ritual, Draškovićeva opservancija, prihvaćeni su 17. prosinca 1778.god. s grofom Ivanom 8. Draškovićem znanim kao ”Jacobus” kao Velikim majstorom, i po njezinom sustavu radilo je devet loža.

Draškovićeva opservancija u svojoj biti temeljila se na eklektičkom izboru poznatij masonskih sustava. U ovoj opservanciji, novi kandidat se zaklinjao da će masonsku tajnu vječno čuvati u srcu i da je na ni na koji način neće otkriti ”profanima” u koje spadaju i njegova rodbina i prijatelji. U nastavku zakletve, prisegao je svojoj braći na vječno prijateljstvo i ljubav. Današnja Svjetska Unija Suverenih Loža Libertas 5775 temelji se na istim vrijednostima koje je započeo grof Ivan 8. Drašković ”Jacobus”.

S Draškovićem je u Hrvata uvedeno i masonsko načelo staleške jednakosti tako da su se u ložama znali nalaziti uz aristokrate i njihovi sobari. Tim se činom nametala i sumnja u pravednost opstojanja kmetstva.

S masonstvom u Hrvata započelo je i konkretno ostvarivanje načela nacionalne i vjerske ravnopravnosti.

Masoni su se u svijetu, pa i u Hrvata, povezivali na međunarodnom području a svojom su aktivnošću značajno utjecali na nastajanje novih intelektualnih i političkih zbivanja.