Masonski redovi ili obredimasonska tijela ili pridružena tijela (ili redovi) slobodnog zidarstva kolektivni je naziv organizacija i redova koji su dio široko rasprostranjenog bratstva slobodnog zidarstva i svaki od njih ima svoju strukturu i terminologiju.

Obred u slobodnom zidarstvu je niz progresivnih stupnjeva koje dodjeljuju različite masonske organizacije ili redovi te svaki o njih djeluje pod vodstvom svoje središnje vlasti. U mnogim slučajevima, kao što je u Yorškom obredu, to može biti zbirka zasebnih masonskih tijela koje bi inače djelovale samostalno. Sustavi masonskih stupnjeva često pripadaju pridruženim tijelima masonerije kojima se majstor zidar može priključiti nakon stupnjeva Plave lože.

Danas poznajemo preko 20 Slobodnozidarskih obreda od kojih su najpoznatiji Drevni i priznati Škotski obred, Obred Yorka, Memphis – Misraim, Švedski obred itd..

Slobodnozidarski obred predstavlja istovremeno i vanjsku formu ali i njenu suštinu tj. okvir u kome su skrivene sve pouke i tajne bratstva. Život čovjeka je ”defacto” neprekidni niz različitih rituala pa tako ritual možemo shvatiti i kao utvrđen slijed kretnji, radnji, riječi itd.

Za početak izučavanja Kraljevske Umjetnosti, treba zapamtiti da postoje mnogobrojni slobodnozidarski rituali, čak više stotina njih, od kojih se većina ne prakticira ali predstavljaju ”povijesno blago” Slobodnog zidarstva. Slobodnozidarski rituali/obredi imaju određene identičnosti, sličnosti ali i brojne međusobne razlike. No uvijek treba obratiti pažnju na identičnost jer se u njima krije suština masonskih principa, ali i tumačiti razlike, kako bi kroz sagledavanje njihovog povijesnog nastanka pokušali utvrditi kakvu simboliku nose te da li predstavljaju poboljšanja ili čak aberacije u odnosu na opće prihvaćena pravila.